Biela Honda Civic

Výhody hybridného vozidla

Buying a hybrid isn’t about being more eco-friendly. There are many other points that you should consider. We have picked out just a few of the biggest pros of hybrid vehicles below: 

Nižšia spotreba paliva

Hybridy využívajú dva zdroje pohonu. Vďaka tomu, že elektromotor pomáha spaľovaciemu motoru, spotrebuje hybridné vozidlo menej paliva než vozidlo výhradne so spaľovacím motorom.

Plná nádrž tak vystačí na väčšiu vzdialenosť, čím sa znižujú prevádzkové náklady. Napríklad model Honda HR-V Hybrid prejde na plnú 40l-litrovú nádrž až 739 km*.

*Údaje WLTP pre model HR-V.

Ďalšie informácie o full hybridoch

Ukazovateľ úspornej jazdy hybridu

Nižšie emisie

Veľkou výhodou hybridných vozidiel je, že vytvárajú menej emisií než vozidlá s bežným pohonom a vytvárajú tým menší dopad na životné prostredie. Z výfukov vozidiel z tradičnými pohonnými jednotkami sa uvoľňuje oveľa väčšie množstvo oxidu uhličitého a ďalších skleníkových plynov vrátane metánu a oxidov dusíka.

Výsledky testov sa líšia, každopádne priemerný zážihový alebo vznetový automobil vypustí počas svojej životnosti 39 až 41 ton CO2. Oproti tomu hybridy vypustia do ovzdušia približne 33 ton.

Nezávislosť od nabíjacích staníc

Ak jazdíte hybridným vozidlom, nemusíte sa starať o to, aby ste našli dobíjaciu stanicu skôr, než sa vaše vozidlo vybije. Samonabíjací full hybrid sa sám nabíja počas jazdy, avšak plug-in hybrid je pre plné nabitie potrebné pripojiť do siete. Ak sa tak ale nestane, jazdíte ďalej, len s vyššou spotrebou paliva.

Hybridné vozidlá využívajú na nabíjanie akumulátora aj inteligentný proces nazývaný regeneračné brzdenie, pri ktorom sa energia vznikajúca pri brzdení mení na elektrickú energiu a nabíja akumulátor.

Výhody elektrického a spaľovacieho pohonu

Hybridy prinášajú skvelú kombináciu výhod vozidiel so spaľovacím motorom a elektrických vozidiel. Elektrický pohon poskytuje tichú prevádzku bez emisií pri jazde mestskými rýchlosťami. Pri vyšších rýchlostiach a dlhších cestách využívajú hybridy okrem elektromotora aj výkon tradičného spaľovacieho motora, čo znamená, že je ich možné rýchlo natankovať na čerpacej stanici bez čakania na nabitie.

Menšie nároky na údržbu

Vzhľadom na to, že hybridy často využívajú elektrický pohon pri nižších rýchlostiach, dochádza k menšiemu opotrebovaniu motora, čo znamená, že môžu vyžadovať menej údržby než bežné automobily.

Aj brzdy vydržia dlhšie. Nemusia brzdiť tak intenzívne, pretože vozidlo pomáha spomaliť regeneratívny brzdový systém prostredníctvom generátora.

Výmena akumulátorov Honda

Aké nevýhody má hybrid?

While hybrid cars offer a huge number of advantages over petrol or diesel vehicles, there are still some potential disadvantages of owning a hybrid car  

Nižšia maximálna rýchlosť

Väčšina vodičov sa pre hybrid rozhodne pre nízku spotrebu paliva a emisie, jednou z nevýhod hybridov je však to, že niektoré jazdné parametre môžu byť nižšie ako u vozidiel so spaľovacím motorom. Je to napríklad nižšia maximálna rýchlosť.

Vyššia nákupná cena

Prevádzka hybridných vozidiel je síce lacnejšia vďaka nižšej spotrebe paliva, počiatočná investícia pri ich nákupe je však naopak vyššia. Vzhľadom na prítomnosť napríklad elektromotora, generátora alebo akumulátora okrem samotného spaľovacieho motora a tiež pokročilé technológie sú ceny hybridov zvyčajne vyššie než pri porovnateľných vozidlách so spaľovacím motorom.

Vyššia cena pri nákupe nového vozidla sa však čiastočne môže vrátiť pri predaji jazdeného vozidla, pretože hybridy si lepšie držia cenu.

Náklady na údržbu

Vo všeobecnosti platí, že náklady na údržbu hybridov nie sú vyššie než pri štandardnom vozidle. Špecializovaných mechanikov so skúsenosťami s hybridnými vozidlami je však často nedostatok, najmä v neautorizovaných servisoch, čo môže spôsobiť, že tieto služby budú drahšie. V dealerstvách Honda sú vám však k dispozícii riadne vyškolení mechanici, mnohokrát s dlhoročnými skúsenosťami, ktorí všetky modely Honda veľmi dobre poznajú.

Výmena akumulátorov v hybridných vozidlách môže byť tiež drahšia než výmena štandardného akumulátora. Avšak pri správnej údržbe a dodržiavaní základných zásad by akumulátor hybridu mal vydržať veľmi dlho - dôkazom toho je aj 5-ročná záruka alebo do najazdenia 100 000 kilometrov, ktorú na neho poskytujeme. A okrem toho je tu náš jedinečný 8-ročný vernostný program Honda Premium Quality.

Kožené sedadlá vozidla Honda

Mám si kúpiť hybrid?

Pokiaľ sa nechcete rozhodnúť pre plne elektrické vozidlo, je v tom prípade hybrid ideálnym kompromisom. Ponúka množstvo výhod elektrického pohonu bez toho, aby ste museli meniť jazdný štýl alebo si robiť starosti s vyhľadávaním nabíjacích staníc. 

Technológia Honda e:HEV hybrid navyše zaisťuje perfektné jazdné vlastnosti s okamžitou reakciou na pridanie plynu s nižšou spotrebou paliva a nižšími emisiami.

Zistite viac o hybridných vozidlách:

Najčastejšie otázky

Motor Honda

Podobná životnosť

Diskutuje sa o tom, či hybridné vozidlá vydržia dlhšie než tradičné vozidlá so spaľovacími motormi. Zatiaľ však neexistuje žiadny solídny výskum, ktorý by to potvrdzoval a životnosť vozidla do veľkej miery závisí od toho, či ho správne servisujete, staráte sa oň a ako na ňom jazdíte.

Motor Honda

Samonabíjacie hybridy

Áno, veľkou výhodou samonabíjacích hybridov je, že spaľovací motor dokáže nabíjať akumulátor počas jazdy. Dokážu tiež regenerovať energiu získanú pri brzdení a nabíjať ňou akumulátor. Tomuto procesu sa hovorí regeneračné brzdenie. Ich vodiči si tak nemusia robiť starosti s tým, kde na cestách nájsť nabíjaciu stanicu. 

Motor Honda

Pravidelné používanie

Vo všeobecnosti platí, že akumulátory je potrebné pravidelne používať, aby sa udržali nabité a nestratili svoju kapacitu, preto by sa hybridné vozidlá nemali príliš dlho nechávať odstavené. Ak s vozidlom nejazdíte dlhšie ako 3 mesiace, kapacita batérie môže klesať. To sa však líši v závislosti od výrobcu a veku alebo stavu akumulátora.